Welk zout gebruik je best in een Talent waterontharder?

Laat ons duidelijk zijn: Elk merk van zout voor waterontharders is geschikt voor de Delta waterontharders. Toch raden wij u aan bij uw aankoop rekening te houden met volgende zaken.

De eeuwige vraag blijft echter: kristallen of tabletten?

Vaak kiest men voor tabletten uit gewoonte, omdat het aanbod enorm groot is of omdat men verkeerde informatie ontvangen heeft. Er zijn echter weinig verschillen tussen deze twee soorten. Indien met de tabletten en kristallen van eenzelfde merk vergelijkt, hebben ze vaak dezelfde zuiverheid en kwaliteit.

Waar zit dan wel het verschil tussen kristallen en tabletten?

Kristallen lossen sneller op in water dan tabletten. Tabletten werden geperst in een specifieke vorm, kristallen hebben steeds hun natuurlijke vorm en structuur. Kristallen hebben dus minder tijd nodig om op te losse in water.

De ecologische voetafdruk van kristallen ligt veel lager dan die van tabletten. Zouttabletten worden vaak gemaakt van vacuümzout dat uit de ondergrondse mijnen wordt gewonnen. Een proces met veel stappen die telkens weer heel wat energie vereisen. Daarenboven laat mijnbouw vaak sporen na op het lokale landschap. Kristalzout bestaat uit zuiver zout dat door natuurlijke indamping uit de zee wordt gewonnen. Men kan dus stellen dat zeezout via de ontharder en het riool terug naar de zee gaat.

Uiteraard kunnen zouttabletten of kussentjes ook gebruikt worden in de Delta waterontharders. Echter zijn kristallen een goed alternatief die op technisch, economisch en ecologisch vlak minstens evengoed of beter scoren.

Zorg er voor dat het zout dat je gebruikt, voldoet aan de Europese EN973A norm die bepaalt wat de minimale zuiverheid moet zijn en wat de maximale hoeveelheid additieven mag zijn.

Indien de pekeloplossing niet helder en bruinachtig van kleur is, kan dit er op wijzen dat het zout van een lagere kwaliteit is. Minderwaardig zout gebruik je beter niet in een waterontharder om een probleemloze werking en lange levensduur te garanderen. Let op, schommelingen in de waterkwaliteit kunnen eveneens een invloed hebben op de kleur van de pekeloplossing, verkleuring of vervuiling is dus niet altijd afkomstig van het zout.

Zoutblokken

Doorgaans wordt zout in zakken van 25 kg geleverd. De doorsnee consument neemt ineens een paar zakken in huis en heeft zo genoeg voor een heel jaar. Soms is dit echter niet zo evident... In een klein appartement bvb. geraakt men de ontharder nog net kwijt, maar voor enkele zakken zout is er geen plaats genoeg.

In dergelijke gevallen bieden de handige zoutblokken de perfecte oplossing. Een pak van 4 blokken weegt minder dan 10 kg en 1 blok weegt slechts 2,3 kg. Wat al heel wat minder zwaar is dan een zak van 25 kg. Ook in omvang is een pak zoutblokken veel kleiner dan een zak van 25 kg. Alleen maar voordelen dus voor wie over weinig bergruimte beschikt of geen zware last kan tillen.

De zoutblokken voor de Talent waterontharders zijn verkrijgbaar bij uw Talent-installateur.