Misschien droomde je er als kind al van om loodgieter te worden. Of misschien is het idee pas onlangs ontstaan. Feit is dat de loodgieterij een erg mooi vak is met interessante perspectieven. We zetten op een rij wat er zoal bij komt kijken als je je wil vestigen als zelfstandig loodgieter.
Loodgieter worden: welke opleiding?
Om loodgieter te worden, moet je natuurlijk eerst een opleiding volgen. Er is geen specifieke loodgietersopleiding meer. Wel kun je bij de diverse mbo-opleidingen installatietechniek de specialisatie Loodgieter kiezen of bij een werkbedrijf in de leer gaan. Tijdens die vakgerichte opleidingen krijg je een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden. Zo leer je ook omgaan met opdrachtgevers, aannemers en leidinggevenden. Vaak werk je tijdens de opleiding vier dagen per week en ga je één dag per week naar school.
Een businessplan opmaken
Een loodgieter is veel meer dan iemand die aan leidingen sleutelt. Het is ook een ondernemer. Voordat je je eigen zaak start, is het daarom verstandig eerst een gedegen businessplan op papier te zetten. Daarin geef je aan hoe je denkt van jouw zaak een succes te maken. Verken de markt, geef aan hoe je je gaat onderscheiden van concurrenten en hoeveel je denkt te moeten werken tegen welk tarief om rendabel te zijn.
Wil je meer informatie of advies? Kijk dan op het Ondernemersplein of bij Techniek Nederland, de ondernemersvereniging voor installateurs en loodgieters.
Het financiële plaatje
Het is belangrijk om een goed zicht te krijgen op jouw inkomsten en uitgaven. Bepaal realistische tarieven en zet alle kosten op een rij. Denk daarbij niet alleen aan uitgaven voor je bedrijfsruimte, werkmateriaal en vervoer, maar ook aan verzekeringen, belastingen, oudedagvoorziening … Een boekhouder kan je helpen om alles correct in te schatten.
Eenmanszaak of vennootschap?
Als zelfstandig loodgieter kun je je inschrijven bij het Handelsregister als eenmanszaak, maar je kunt ookeen besloten vennootschap(bv) oprichten. In dat laatste geval kun je kiezen tussen verschillende vennootschapsvormen zoals bv, nv, cv, vof, … Elke vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om je hierover goed te informeren voordat je de knoop doorhakt.
Inschrijven in het Handelsregister
De laatste stap is naar de Kamer van Koophandel (KvK) gaan om je in te schrijven in het Handelsregister. De KvK geeft jouw gegevens door aan de Belastingdienst. Daardoor krijg je automatisch jouw omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer opgestuurd.
Alle stappen doorlopen? Dan wensen we je veel succes als loodgieter!