Water dat te veel kalk bevat, heeft heel wat nadelen. Gelukkig is er ook een oplossing: je kunt de kalk namelijk makkelijk uit het water halen. Maar doe je dat met een waterontharder, waterontkalker of waterverzachter? Of is dat drie keer hetzelfde? We scheppen duidelijkheid.
Geen verschil
Op zich is er geen verschil tussen de drie termen. Ze worden gewoon door elkaar gebruikt in de dagelijkse omgang, en de keuze ligt vooral in de smaak van de spreker. Zelfs op deze website gebruiken wij de woorden waterontharder, waterontkalker én waterverzachter. Het gaat namelijk om hetzelfde type apparaat dat kalk uit leidingwater verwijdert via ionenwisseling. Zulke apparaten hebben reservoirs met harsen waar de calcium- en magnesiumionen uit het harde water zich aan hechten.
Lees ook: Hoe werkt een waterontharder?
Kalk écht verwijderen
Op de markt zijn er ook apparaten die kalk niet daadwerkelijk uit het water verwijderen, maar alleen ‘neutraliseren’, bijvoorbeeld door gebruik te maken van magnetisme. Uit een test van het Belgische Test-Aankoopblijkt dat dit soort ‘waterontharders’ – want eigenlijk zijn deze apparaten geen echte ontharders – helemaal niet doeltreffend zijn. Wil je toch genieten van de vele voordelen van zacht water? Let er dan op dat je een échte waterontharder, -ontkalker of -verzachter in huis haalt. Dat wil zeggen: een toestel dat werkt via ionenwisseling.
Een waterontharder, -ontkalker of -verzachter kopen
Op de apparaten van Delta kun je vertrouwen. Wij hebben jarenlang ervaring in waterontharding en garanderen de allerhoogste kwaliteit. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op voor de gegevens van een installateur in jouw buurt.