Waterontharder: kies je voor ionenuitwisseling of omgekeerde osmose?

9 maart 2021 Waterontharder: kies je voor ionenuitwisseling of omgekeerde osmose?

Er zijn verschillende soorten waterontharders in omloop. Tegenwoordig werken de meeste waterfilters volgens het principe van ionenuitwisseling maar er zijn ook apparaten die werken op basis van omgekeerde osmose. In dit artikel leggen we het verschil tussen beide uit.

Waterontharders op basis van ionenuitwisseling

Hard water bevat kalk in de vorm van calcium- en magnesiumionen. Bij waterontharders die werken met ionenuitwisseling, worden die uitgewisseld voor natriumionen. Die uitwisseling gebeurt in een reservoir met speciale harsen (de harsfles): het harde water stroom door de harsen, de ionen worden uitgewisseld en het resultaat is zacht water, zonder (of met minder) calcium en magnesium.

Na verloop van tijd raken de harsen verzadigd en kunnen ze geen kalk meer opnemen. Op dat moment moeten ze regenereren. Dat betekent dat ze gespoeld moeten worden met pekelwater, een mengsel van zout en water. Na deze fase, die ongeveer een kwartier duurt, zijn de harsen opnieuw klaar om water te ontharden. Bij het regenereren ontstaat er afvalwater, dat via het riool wordt afgevoerd.

Waterontharders op basis van omgekeerde osmose

Bij toestellen die omgekeerde osmose toepassen, wordt het leidingwater door een halfdoorlatend (semipermeabel) membraam gefilterd. Halfdoorlatend betekent dat het membraam namelijk kleine gaatjes heeft, waar de watermoleculen doorheen kunnen, maar het merendeel van de andere deeltjes, zoals zouten en mineralen (maar ook virussen en bacteriën) niet. Het resultaat van dit proces is zeer zuiver water.

Waterontharders met omgekeerde osmose worden soms gebruikt in de horeca voor professionele vaatwasapparaten, omdat erg zuiver water de glazen mooi laat blinken. Daarnaast vind je dit type waterontharder terug in laboratoriaen industriële omgevingen, waar zeer zuiver, kalk- en bacterievrij water gewenst is.

Welk type kiezen?

Voor huishoudelijk gebruik is de keuze tussen beide soorten waterontharders eigenlijk vanzelfsprekend: een toestel dat werkt met ionenuitwisselingis de meest efficiënte en veilige manier om water te ontharden.

Een waterontharder op basis van omgekeerde osmose is namelijk behoorlijk duur en vraagt meer onderhoud dan ontharders op basis van ionisatie. Bovendien is de volumesnelheid een stuk lager, waardoor er buffertanks nodig zijn om op piekmomenten de grote vraag naar onthard water op te vangen.

Wil je meer informatie over de verschillende soorten waterontharders? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

"Water lekker maken: 4 toptips"

10-03-2021

Lees verder ...

"Wat zijn de nadelen van een waterontharder?"

18-02-2021

Lees verder ...