Wat zijn de voordelen van een waterontharder zonder stroom?

9 juni 2021 Wat zijn de voordelen van een waterontharder zonder stroom?

De waterontharders van Delta hebben allemaal geen stroom nodig. Maar hoe werken ze dan? En wat zijn dan de voordelen van een waterontharder zonder stroom? Je leest het in dit artikel.

Waterontharders: met of zonder stroom?

Traditionele waterontharders gebruiken een elektrische klok om de reiniging van de harsen aan te sturen. Bij dit type wordt op vaste tijdstippengespoeld. Meestal is dat ’s nachts, omdat er dan vaak geen water verbruikt wordt. Een elektrisch signaal laat het spoelen beginnen, ongeacht of de harsen op dat moment al helemaal verzadigd zijn of niet.

De toestellen van Delta daarentegen werken hydraulisch. Dat betekent dat een waterteller de spoeling van de harsen regelt. Wanneer een hydraulische ontharder zijn volledige onthardingscapaciteit bereikt heeft, openen kleine klepjes in de stuurkop. Dat zorgt voor een druksignaal dat het regeneratieproces laat beginnen. De regeneratie gebeurt dus alleen op het moment dat dit daadwerkelijk nodig is. Op die manier wordt geen onnodig zout en water verspild. Bovendien werkt een hydraulische waterontharder volledig zonder stroom: er is geen elektrische klok of ander onderdeel dat op elektriciteit werkt.

Samenvattend: een elektrische ontharder spoelt op vaste tijdstippen, een hydraulische ontharder spoelt pas als het echt nodig is en heeft geen elektriciteit nodig.

De voordelen van een waterontharder zonder stroom

Dat een apparaat geen elektriciteit nodig heeft, is op zich al een groot voordeel. Het betekent namelijk ook dat je geen stopcontact nodig hebt en dat je dus meer mogelijkheden hebt voor de plaatsing van de waterontharder.

Bovendien verbruik je geen elektriciteit voor het ontharden van je water: dat bespaart kosten en is ook erg duurzaam.

Is er een elektrische storing of valt de elektriciteit uit? Dan heeft dat geen effect op de werking van je waterontharder. Je hoeft dus niet de waterontharder opnieuw in te stellen als de stroom is uitgevallen.

Een hydraulische waterontharder gaat ten slotte minder makkelijk kapot dan een elektrisch apparaat. Is er wel wat mis of versleten? Dan hoef je alleen mechanische onderdelen te laten herstellen en geen bedrading of motor. En dat scheelt in de kosten.

Een Simplex- of een Duplex-model?

Heeft een waterontharder zonder stroom dan helemaal geen nadelen? Slechts een kleintje: terwijl de harsen regenereren, heb je even (hooguit een kwartiertje) geen zacht water. Maar daar kun je een mouw aan passen door te kiezen voor een Duplex-waterontharder. Zo’n apparaat bevat twee harsflessen: terwijl de ene regenereert, blijft de andere zacht water leveren. Op onze site lees je meer over het verschil tussen Simplex- en Duplex-waterontharders.

Heb je nog vragen over onze waterontharders? Neem gerust contact met ons op.

"Wat is de juiste manier om een waterontharder te installeren?"

23-06-2021

Lees verder ...

"Een waterontharder in een kruipruimte: haalbaar of niet?"

19-05-2021

Lees verder ...