Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

18 feb. 2021 Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Zoals we al vaker schreven, heeft een waterontharder talloze voordelen. Maar als je een apparaat voor water ontkalken overweegt, wil je natuurlijk ook graag weten wat de mogelijke nadelen zijn.

Echte of ‘fake’ nadelen?

We kunnen je al meteen geruststellen: veel nadelen heeft een waterontharder eigenlijk niet meer. Er zijn nog bepaalde vooroordelen, want vroeger hadden dit soort waterfilters nog een aantal nadelen, waarvoor inmiddels al de nodige oplossingen bestaan. We zetten de belangrijkste op een rij:

1. De smaak van zacht water

Een waterontharder haalt opgeloste kalk uit leidingwater. Het resultaat is zacht water, dat bijvoorbeeld geen kalkaanslag veroorzaakt, de levensduur van huishoudapparatuur verlengt, de werking van schoonmaakmiddelen verbetert en nog veel meer.

Toch is er één klein nadeel aan zacht water: het smaakt een beetje anders dan hard water. Al hoeft dat zeker geen probleem te zijn, aangezien de smaak snel went. Veel mensen vinden zacht water na verloop van tijd juist lekkerder dan hard water.

2. De prijs van een waterontharder

Een waterontharder heeft natuurlijk een prijskaartje, maar de hoogte valt bijzonder goed mee. Delta biedt verschillende soorten waterontharders in verschillende prijscategorieën. Zo is een Simplex-waterontharder, het eenvoudigste type, al verkrijgbaar vanaf € 1.195 (de aanbevolen consumentenprijs exclusief btw en plaatsing).

Daarnaast moet je rekening houden met de kosten voor het zoutverbruik. Ook hier kunnen we je geruststellen: de toestellen van Delta behoren tot de zuinigste op de markt.

Een waterontharder kan ook geld besparen. Zo hoef je minder shampoo, zeep en wasmiddel te kopen, aangezien deze producten met zacht water beter schuimen en dus ook beter werken. Daarnaast hoef je geen antikalkproducten te kopen, want kalkaanslag is verleden tijd met een kalkfilter in huis.

3. De ruimte die een waterontharder inneemt

Mensen die klein behuisd zijn, denken soms ten onrechte dat ze te weinig ruimte hebben om een waterontharder te installeren. Maar met een compact toestel heb je dat probleem niet. Delta heeft zelfs toestellen die je makkelijk in een kast of onder een rekkunt installeren.

4. Geen zacht water tijdens het regenereren

Een waterontharder maakt gebruik van harsen om zacht water te produceren. Wanneer deze harsen verzadigd zijn, moeten ze regenereren met pekelwater, een oplossing van zout en water. Tijdens dit proces is er eventjes (ongeveer een kwartiertje) geen zacht water. Op zich hoeft dat geen groot probleem te zijn, maar als je dit liever niet hebt, dan kun je kiezen voor een Duplex-waterontharder. Dat is een toestel met twee harsflessen, waardoor je 24 uur per dag, 7 dagen per week op zacht water kunt rekenen. Terwijl de ene harsfles regenereert, werkt de andere gewoon voort.

"Waterontharder: kies je voor ionenuitwisseling of omgekeerde osmose?"

09-03-2021

Lees verder ...

"Was uw handen niet stuk: zo houdt u ze mooi zacht"

30-01-2021

Lees verder ...