Wat is de juiste manier om een waterontharder te installeren?

23 juni 2021 Wat is de juiste manier om een waterontharder te installeren?

Om een goede werking te garanderen, is het belangrijk dat een waterontharder op de juiste manier geïnstalleerd wordt. Maar wat zijn daarbij de aandachtspunten? We zetten ze voor je op een rij.

Direct naast de watermeter?

Misschien heb je weleens gehoord dat een waterontharder vlak naast de watermeter geplaatst moet worden, maar dat klopt niet helemaal. Eigenlijk bedoelt men: voor de eerste vertakking van de waterleidingen. Je kunt dus voor de waterontharder nog een kraantje installeren om hard water af te tappen om bijvoorbeeld de tuin mee te besproeien.

Afvoerbuis voor verwijderde kalk

Bij de installatie van een waterontharder is het belangrijk dat je binnen vijf meter afstand een afvoerbuis kunt aansluiten om het spoelwater en de verwijderde kalk af te voeren naar het riool.

De toestellen van Delta werken namelijk via ionenwisseling en halen de kalk helemaal uit het water. Daarom heb je een leiding nodig om de verwijderde kalk af te voeren. Tegenwoordig zijn er verschillende alternatieve onthardingssystemen op de markt (zoals magnetische waterontharders of ontharders die werken met CO2) die de kalk niet verwijderen, maar enkel ‘neutraliseren’. Zulke toestellen hebben geen afvoerbuis nodig, maar zijn lang niet zo doeltreffend als de waterontharders van Delta. Alleen door de kalk daadwerkelijk te verwijderen uit het water, ben je echt van alle nadelen verlost.

Geen stopcontact nodig

De waterontharders van Delta werken volledig hydraulisch en verbruiken geen stroom. Er is dus ook geen stopcontactnodig. Da’s handig, want dat geeft meer flexibiliteit voor de plaatsing van het toestel. Zo kun je de ontharder makkelijk in een kelder of zelfs in een kruipruimte installeren.

Een waterontharder installeren: het stappenplan

De installatie van een waterontharder verloopt in zes stappen:

1. De watertoevoer afsluiten en de leiding openmaken

2. De leidingen voor de toevoer en afvoer van water op de ontharder aansluiten

3. De afvoer aansluiten

4. De ontharder in bypass zetten en de leiding spoelen

5. Langzaam de bypass opendraaien zodat de ontharder onder druk komt

6. Het toestel handmatig spoelen om te controleren of alles goed werkt en de afvoer lekvrij is

Onze instructievideo leg alles haarfijn uit.

De waterontharder afregelen

Na de installatie moet je de waterontharder correct instellen. Daarvoor meet je eerst de waterhardheid bij de keukenkraan. Het resultaat voer je in op het toestel, zodat die optimaal kan werken. Bij Delta maken we geen gebruik van een gemiddelde of fabrieksinstellingen: elk toestel wordt afgesteld op de specifieke situatie bij de klant.

Je kunt eventueel ook een resthardheid instellen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als de verwarmingsketel of een ander toestel een bepaalde waterhardheid nodig heeft.

Heb je vragen over de installatie van een waterontharder? Neem dan contact met ons op.

"‘Ik koop lokaal en sociaal’: waarom kiezen voor een Belgische waterontharder?"

05-07-2021

Lees verder ...

"Wat zijn de voordelen van een waterontharder zonder stroom?"

09-06-2021

Lees verder ...