Waarvoor kunt u regenwater gebruiken? (En waarvoor zeker niet?)

9 jan. 2020 Waarvoor kunt u regenwater gebruiken? (En waarvoor zeker niet?)

Regenwater opvangen en hergebruiken is een verstandige beslissing. Regenwater kunt u voor tal van zaken gebruiken om leidingwater uit te sparen. Toch is het niet geschikt voor alle toepassingen. We zetten voor u enkele zaken op een rijtje.

Regenwater nuttig gebruiken

Regenwater of hemelwater komt helemaal gratis uit de lucht vallen. En in Nederland gaat het om een flinke hoeveelheid. Elk jaar blijft er, na verdamping, namelijk 750 liter per vierkante meter beschikbaar.

U zou bijna gek moeten zijn om dat water niet op te vangen en te gebruiken. Door regenwater te recupereren kunt u tot vijftig procent besparen op uw leidingwaterfactuur. Dat is niet alleen goed nieuws voor uw portemonnee, maar ook voor onze planeet. Water is namelijk een kostbaar goed dat almaar schaarser wordt.

Met regenwater kunt u onder meer:

  • uw tuin besproeien
  • schoonmaken (dweilen, uw auto wassen, …)
  • uw kledij wassen
  • toiletten doorspoelen

U kunt het evenwel niet in alle gevallen gebruiken ter vervanging van leidingwater. Zo is regenwater niét geschikt voor uw persoonlijke hygiëne of om de vaat te doen. Daarvoor gebruikt u bij voorkeur onthard leidingwater. Door te kiezen voor onthard water hebt u minder shampoo en zeep nodig. Bovendien zullen uw kleren én uw huid veel zachter aanvoelen.

Ook om te drinken is regenwater niet geschikt. U kunt uiteraard kiezen voor flessenwater, maar onthard leidingwater is een meer dan waardig alternatief.

Hoe regenwater recuperen?

Om regenwater op te vangen, te bufferen en te hergebruiken zijn er tal van systemen beschikbaar. In de regel bestaat zo’n systeem uit drie elementen:

  • een regenput (ondergronds of bovengronds, in beton of plastic)
  • een pomp
  • een filter

Ook met eenvoudige middelen kunt u trouwens aan regenwaterrecuperatie doen, zij het op kleinere schaal. Zo is een regenton bijvoorbeeld prima geschikt om water op te vangen om uw planten mee te begieten.

"Besparen op zeep: 2 handige tips"

16-01-2020

Lees verder ...

"Een waterontharder in een klein appartement: is dat haalbaar?"

18-12-2019

Lees verder ...