Ontkalken: wat is de levensduur van een waterontharder?

8 dec. 2021 Ontkalken: wat is de levensduur van een waterontharder?

Investeren in een waterontharder is een prima idee. Zo kun je thuis overal genieten van de vele voordelen van zacht water, ook als je in een regio woont met veel kalk in het leidingwater. Maar voordat je zo’n apparaat in huis haalt, wil je natuurlijk graag weten wat de levensduur van een waterontharder is. Het antwoord ontdek je in dit artikel.

Hoe lang gaat een waterontharder mee?

Een waterontharder is een robuust en duurzaam apparaat dat ontworpen is om lang mee te gaan. Je kunt zeker rekenen op een levensduur van minimaal vijftien jaar. Maar met het juiste onderhoud kun je nog veel langer op jouw apparaat rekenen, tot zelfs 25 jaar.

Slijtage

Anders dan bij traditionele elektrische waterontharders, blijven de ionenwisselaars in de toestellen van Delta altijd optimaal presteren — ook na jaren gebruik. Bij onze ontkalkers zit de hars namelijk gecomprimeerd tussen twee schermen. Omdat de hars vastzit, botsen de bolletjes niet tegen elkaar tijdens het spoelen en blijft de capaciteit van de ionenwisselaar intact.

Onze apparaten bevatten bovendien helemaal geen elektronische onderdelen die makkelijk kapotgaan. Zo werken de waterontharders van Delta met een watermeter in plaats van met een elektronische volumesensor.

Correct onderhoud verlengt de levensduur

Om slijtage zoveel mogelijk te beperken, is correct onderhoud van je apparaat noodzakelijk. Dat betekent in de eerste plaats tijdig het zout bijvullen. Je kunt de installateur die jouw apparaat plaatst vragen om een inschatting van jouw zoutverbruik. Zo krijg je een idee van hoe vaak je het zout moet bijvullen. Het is sowieso slim om minstens maandelijks de resterende zoutvoorraad in het reservoir te checken.

Daarnaast is een jaarlijkse controle door een installateur verstandig. Die kan het apparaat en de verschillende onderdelen inspecteren en testen en eventueel bijstellen om een optimale werking van je waterontharder te garanderen.

Meer informatie nodig over het onderhoud en de levensduur van onze toestellen? Neem gerust contact op.

"Hoe moet je een waterfilter schoonmaken? (En waarop moet je letten?)"

22-12-2021

Lees verder ...

"Zelfstandig loodgieter worden: wat zijn de (administratieve) stappen?"

24-11-2021

Lees verder ...