Nieuwbouw: de cruciale rol van een waterontharder

17 aug 2021 Nieuwbouw: de cruciale rol van een waterontharder

Bij nieuwbouw kies je vaak voor de modernste technologieën en dus voor luxe. Met een waterontharder gaan die nieuwe keuken en badkamer nog vele jaren mee.

Wanneer je investeert in een nieuwbouwwoning, wil je dat je huis of appartement moeiteloos de tand des tijds doorstaat. Logisch dus dat iedereen er alles aan doen om zijn of haar nieuwbouwproject tot in de puntjes af te werken. Een waterontharder hoort zeker ook in dat plaatje. Waarom? Let maar op!

Laat nieuwbouw lang ‘nieuw’ zijn

Nieuwbouw kan erg luxueus afgewerkt worden. Meestal komen er de modernste technologieën aan te pas. Het is dan ook belangrijk om die nieuwe badkamer, inclusief kranen en douche, en die nieuwe keuken met stoomoven, luxe koffiemachine, … te beschermen tegen de kwalijke gevolgen van kalk. Kalkafzetting is niet alleen erg lelijk, het vermindert ook de levensduur van apparaten. De enige manier om dat doeltreffend tegen te gaan, is een waterontharder installeren die meteen alle kalk uit het leidingwater verwijdert.

Een waterontharder installeren: enkele aandachtspunten

Voor de installatie van een waterontharder die regelt dat je overal in je woning zacht water hebt, moet er wel voldoende plaats zijn bij de wateraansluiting. Gelukkig is dit voor de toestellen van Delta, die erg compact zijn, geen probleem. Ook handig: omdat onze waterontharders hydraulisch werken, is er geen stopcontact nodig.

Het beste is om de waterontharder vóór de eerste aftakkingen te installeren. Wel kun je eventueel voor de waterontharder een kraantje installeren om hard water af te tappen, bijvoorbeeld om de tuin mee te besproeien.

In de buurt van de waterontharder moet er ook een afvoer voor het spoelwater komen. De afvoerslang van de ontharder kan tot vijf meter ver gaan en twee meter hoog, maar daarna moet het water vanzelf kunnen wegstromen.

Nieuwbouwappartement? Kies een gemeenschappelijke ontharder

Bij nieuwbouwappartementen wordt er meestal gekozen voor een gemeenschappelijke waterontharder waardoor het volledige gebouw zacht water heeft. Zo’n oplossing valt een stuk goedkoper uit dan aparte ontharders per appartement.

Let wel erop dat je in zo’n geval voor de ontharder nog een gemeenschappelijke watermeter installeert om het totale waterverbruik te zien. Na de vertakkingen kun je vervolgens aparte meters per appartement installeren.

Komt er geen gemeenschappelijke waterontharder? Dan kun je alsnog voor je eigen appartement een ontharder installeren. De huishoudelijke apparaten van Delta zijn bijzonder compact en kunnen makkelijk onder een schap of in een kast geïnstalleerd worden. Een erg eenvoudige manier om een mooi afgewerkt nieuwbouwappartement niet door kalkaanslag te laten verpesten.

Heb je vragen over onze waterontharders? Neem gerust contact met ons op.

"Kan er bacteriegroei ontstaan door een waterontharder?"

21-09-2021

Lees verder ...

"Douche met natuursteen? Zo voorkomt u kalkaanslag!"

03-08-2021

Lees verder ...