Maakt een waterontharder veel lawaai?

5 jan. 2022 Maakt een waterontharder veel lawaai?

Natuurlijk wil je graag genieten van de vele voordelen van zacht water, maar je bent ook op jouw rust gesteld. Logisch dus dat je graag wilt weten of een huishoudelijke waterontharder veel lawaai maakt. Het antwoord lees je in dit artikel.

Geen lawaai tijdens de gewone werking

Je hoeft je geen zorgen te maken: een hydraulische waterontharder werkt volkomen geluidloos. Het water wordt onthard via een fysisch proces (ionenuitwisseling) waar geen bewegende onderdelen aan te pas komen. Alles speelt zich af in de harsfles, een reservoir met speciale harsen. Het harde water stroom door de harsen, waar de ionen worden uitgewisseld. Het resultaat is zacht water, zonder (of met minder) opgelost calcium en magnesium.

En tijdens de regeneratie?

Na verloop van tijd raken de harsen wel verzadigd, waardoor ze geen kalk meer kunnen opnemen. Op dat moment moeten ze regenereren (schoongespoeld worden met zout water), wat wel enig geluid maakt. Maar dat gebeurt alleen wanneer de onthardingscapaciteit volledig bereikt is. Hoe vaak regenereren precies nodig is, hangt af van jouw waterverbruik en de hardheid van het water. Maar ook bij het regenereren blijft het geluid erg beperkt: je hoort alleen het stromen van het pekelwater. Bovendien duurt dit hele proces slechts vijftien minuten.

Het geluid van je waterontharder beperken

Om de geluidsoverlast door jouw waterontharder tot een absoluut minimum te beperken, kun je die het beste laten installeren in een afgesloten ruimte, zoals de kelder of de garage. Meestal is dat sowieso het geval, want eigenlijk wordt een waterontharder altijd geĆÆnstalleerd net voorbij de watermeter en voor de eerste vertakkingen van de waterleiding. Handig: de waterontharders van Delta zijn zo compact dat je ze bijvoorbeeld ook in een kruipruimte kunt installeren.

Heb je nog vragen over het geluid dat de waterontharders van Delta maken? Of wil je meer informatie over onze apparaten? Neem dan zeker contact met ons op.

"Een waterfilter op jouw kraan: aanrader of niet?"

19-01-2022

Lees verder ...

"Hoe moet je een waterfilter schoonmaken? (En waarop moet je letten?)"

22-12-2021

Lees verder ...