Kan er bacteriegroei ontstaan door een waterontharder?

21 sept. 2021 Kan er bacteriegroei ontstaan door een waterontharder?

In stilstaand water kunnen bacteriën ontstaan. Maar loop je met een waterontharder meer kans op bacteriegroei dan zonder? Het antwoord lees je hier.

In stilstaand water kunnen bacteriën ontstaan. Maar heb je met een waterontharder meer kans op bacteriegroei dan zonder? Het antwoord lees je hier.

Bacteriegroei in stilstaand water

Overal waar water stilstaat, kunnen bacteriën groeien. Dat komt doordat in stilstaand water door microbiële processen een slijmlaag of ‘biofilm’ ontstaat. Die kan al voorkomen bij water dat vier uur stilstaat. Deze biofilm vormt het ideale klimaat voor allerlei waterbacteriën, waarvan legionella de bekendste is. De legionellabacterie is bijzonder gevaarlijk en kan een ernstige longontsteking, de zogenaamde ‘veteranenziekte’, veroorzaken. Met stilstaand water is het dus altijd opletten geblazen.

Ook in jouw waterleiding of waterontharder kunnen bacteriën ontstaan als het water hier langere tijd stilstaat, bijvoorbeeld als je met vakantie bent. Bacteriegroei in een waterontharder heeft dus niet specifiek met de ontharder zelf te maken, maar wel met het water dat erin stilstaat.

Compacte toestellen zijn veiliger

Door hun gepatenteerde technologie zijn de waterontharders van Delta bijzonder compact. Een Delta-ontharder bevat maximaal 1 liter water. Dat is veel minder dan in alle leidingen van de woning samen én veel minder dan in een traditionele grote waterontharder. Door te kiezen voor een ontharder van Delta geef je dus bacteriegroei veel minder kans.

Hoe voorkom je bacteriën in je waterleiding?

Bent je langere tijd niet thuis geweest? Dan doet je er goed aan om jouw kranen even open te zettenzodat het water dat heeft stilgestaan kan wegspoelen uit de leidingen. Doe dit sowieso na perioden van afwezigheid, of je nu een waterontharder hebt of niet. Op die manier voorkom je dat je in aanraking komt met waterbacteriën.

Geen zorgen met een Delta-waterontharder

De conclusie is duidelijk: een Delta-ontharder vergroot de kans op bacteriegroei niet en als je bovendien je leidingen af en toe goed doorspoelt, hoef je helemaal niet bang te zijn voor een besmetting met legionella of andere waterbacteriën.

"Waterontharder installeren? Ontdek de voordelen van een erkend installateur"

30-09-2021

Lees verder ...

"Nieuwbouw: de cruciale rol van een waterontharder"

17-08-2021

Lees verder ...