Jouw waterverbruik berekenen: zo maak je een realistische inschatting

11 okt. 2021 Jouw waterverbruik berekenen: zo maak je een realistische inschatting

Water is schaars en dus is het goed om je bewust te zijn van je verbruik. Ontdek hoe je makkelijk jouw waterverbruik berekent.

Water is een schaars goed, waar we beter zuinig mee omgaan. Een te hoog waterverbruik brengt bovendien onnodige kosten met zich mee. Het is dus goed om je bewust te zijn van je eigen verbruik. Ontdek hoe je makkelijk jouw waterverbruik berekent.

Het gemiddeld jaarlijks waterverbruik

Als je jouw waterverbruik niet echt in de gaten houdt, kan de jaarlijkse afrekening van de watermaatschappij een erg onaangename verrassing zijn. Sommige activiteiten verbruiken namelijk veel liters water. Denk maar aan:

· een bad nemen: 120 tot 150 liter per keer

· douchen: 20 tot 60 liter per keer

· het toilet doorspoelen: 3 tot 9 liter per keer

· de wasmachine laten draaien: 60 liter per wasbeurt

· afwassen: 8 liter per keer

Volgens het NIBUD verbruikt een alleenwonende persoon zo gemiddeld 46 m³of 46.100 liter water per jaar. Voor gezinnen hangt het gemiddelde jaarlijks verbruik af van het aantal gezinsleden:

· 2 personen: 93 m³

· 3 personen: 135 m³

· 4 personen: 163 m³

· 5 personen: 184 m³

Jouw waterverbruik berekenen

Wil je jouw waterverbruik graag nauwkeuriger inschatten? Gebruik dan de handige waterverbruiksimulator van KWR. Voor een realistische inschatting hoef je alleen een paar eenvoudige vragen over jouw verbruiksgedrag te beantwoorden.

Als je bovendien weet dat leidingwater in Nederland gemiddeld 1,18 euro per m³ kost, met een gemiddeld vastrecht van 67,49 euro per jaar (inclusief 9 procent btw) kun je makkelijk berekenen hoeveel je jaarlijks voor jouw waterverbruik betaalt.

Het waterverbruik van een waterontharder

Misschien vraag je je af of de installatie van een waterontharder jouw jaarlijks waterverbruik sterk beïnvloedt of niet. Waterontharders die gebruikmaken van harsen, moeten namelijk spoelen wanneer die verzadigd raken. Gelukkig hoef je je met de waterontharders van Delta geen zorgen te maken. Om één harsfles van Delta te spoelen, is slechts 18 liter waternodig. En dat is bijzonder weinig vergeleken met andere merken. Bovendien spoelen onze apparaten alleen als de harsen volledig verzadigd zijn. Laat het waterverbruik je dus zeker niet tegenhouden om een waterontharder te installeren.

"4 aandachtspunten bij de renovatie van een badkamer"

25-10-2021

Lees verder ...

"Waterontharder installeren? Ontdek de voordelen van een erkend installateur"

30-09-2021

Lees verder ...