Hoe vaak heeft een waterontharder onderhoud nodig?

14 april 2021 Hoe vaak heeft een waterontharder onderhoud nodig?

Om een optimale werking te garanderen, heeft een waterverzachter onderhoud nodig. Maar hoe vaak moet dit gebeuren? En wat houdt zo’n onderhoudsbeurt eigenlijk in? Dat leest u in dit artikel.

Jaarlijkse controle door een installateur

Een waterontharder goed onderhouden, kost weinig moeite. Het is voldoende om het toestel een keer per jaar te laten controleren door een installateur. Dat is belangrijk om eventuele problemen tijdig op te sporen en om te voorkomen dat uw toestel een onherstelbaar defect krijgt op een bepaald moment.

Voor het onderhoud van een waterverzachter kunt u terecht bij uw installateur of een onderhoudsbedrijf. Meestal vindt u op het toestel een sticker met de contactgegevens van het bedrijf die de installatie heeft uitgevoerd. Geen sticker te vinden? U kunt ook rechtstreeks met ons contact opnemen om een afspraak te maken voor een onderhoud.

Wat houdt het onderhoud van een waterontharder in?

Bij een controle van een waterontharder gaat de installateur altijd eerst het water testen om te zien of de hardheid van het inkomend leidingwater niet veranderd is. Is er een wijziging, dan past hij de instellingen van het toestel aan.

Vervolgens worden alle onderdelen van het toestel grondig nagekeken en getest. De installateur reinigt ook bepaalde onderdelen, als dat nodig is.

Ten slotte zal de onderhoudsinstallateur de waterontharder bijstellen om een optimale ontharding te garanderen.

Vergeet het zout niet

Tot slot is het belangrijk dat er altijd voldoende regeneratiezout aanwezig is in het reservoir van de waterontharder. Normaal gesproken is het voldoende om dit maandelijks te controlerenen eventueel bij te vullen.

Regeneratiezout is belangrijk omdat het, zoals de naam aangeeft, nodig is voor de regeneratie van de harsen in uw waterontharder. Op een bepaald moment raken deze harsen immers verzadigd en moeten ze gespoeld worden met pekelwater (water met zout). Gebeurt dat niet, dan kunnen de harsen het water tijdelijk niet meer ontharden.

Hoeveel zout een waterontharder maandelijks nodig heeft, hangt af van het waterverbruik en van de hardheid van het water. Handig om te weten is dat de waterverzachters van Delta bijzonder zuinig zijn en per regeneratie slechts 300 gram zout nodig hebben.

"Een waterontharder in een kruipruimte: haalbaar of niet?"

19-05-2021

Lees verder ...

"Kalk op uw douchekop? Een waterontharder biedt de oplossing!"

07-04-2021

Lees verder ...