Je kunt op verschillende manieren om jouw leidingwater filteren. Bijvoorbeeld met een waterfilter op dekraan. Maar wat zijn daarvan de voor- en nadelen? En waarin verschilt deze oplossing van een vuilfilter dat je installeert op de plaats waar de waterleiding jouw woning binnenkomt? Het antwoord lees je hieronder.
Wat doet een waterfilter op jouw kraan?
Zoals de naam al aangeeft, gaat het om een apparaatje dat op een waterkraan geïnstalleerd wordt en dat lokaal het leidingwater filtert. Zo’n filter houdt minuscule deeltjes vuil tegen die in het water kunnen voorkomen. Denk aan stof of zand, maar ook aan metaal- of verfdeeltjes afkomstig van de leidingen zelf.
Deze filters beïnvloeden ook vaak de geur en smaak van het leidingwater. Zo zijn er filters die ook chloor en/of kalk uit het water halen.
Er bestaan veel verschillende soorten waterfilters voor kranen, elk met een ander werkingsprincipe. Voorbeelden zijn sedimentfilters, actiefkoolfilters en filters die werken op basis van omgekeerde osmose.
De voordelen van een waterfilter op jouw kraan
Een dergelijke filter heeft een aantal onmiskenbare voordelen:
· Vuil wordt tegengehouden, wat het water veiliger maakt.
· Het voorkomt schade aan kleine huishoudtoestellen, zoals waterkokers, koffiezetapparaten en strijkijzers.
· Gefilterd water smaakt lekkerder.
· De filters zijn makkelijk te installeren.
De nadelen
Toch zijn er ook nadelen:
· Het water wordt alleen lokaal gefilterd, namelijk aan die ene kraan.
· Door de filter kan het kraanwater minder snel stromen.
· Een kraanfilter kan storend ogen of in de weg zitten.
· Bij sterk vervuild water is zo’n filter snel vol.
Overal in huis zacht, gefilterd water
Wil je liever overal in huis genieten van zacht, gefilterd water? Dan is de combinatie van een waterontharder met een vuilfilter een meer efficiënte en goedkope oplossing. In plaats van alleen lokaal, behandel je daarmee namelijk meteen al het inkomende leidingwater. Zo bescherm je al jouw huishoudtoestellen (wasmachine, vaatwasmachine, …) tegen vuil. Doordat je overal in huis zacht water hebt, bespaar je jezelf bovendien veel schoonmaakwerk. Van lelijke kalkaanslag is dan immers geen sprake meer, niet in de keuken en ook niet in de badkamer.
Ten slotte is ook het onderhoud van beide apparaten minimaal. Een waterontharder moet alleen regenereren als de harsen van het toestel verzadigd zijn. De Delta Filter heeft dan weer een groot reservoir, dat je heel makkelijk en snel schoonmaakt.
Wil je meer informatie over de mogelijkheden van de Delta-waterfilters en -ontharders? Neem gerust contact met ons op.