Douche met natuursteen? Zo voorkomt u kalkaanslag!

3 aug 2021 Douche met natuursteen? Zo voorkomt u kalkaanslag!

Een douche in natuursteen oogt bijzonder mooi, maar heeft één grote vijand: kalkaanslag. In dit artikel ontdek je hoe je daarmee afrekent.

Natuursteen oogt bijzonder mooi in een badkamer: het geeft niet alleen rust, velen vinden het ook bijzonder elegant. Logisch dus dat douchebakken en -wanden van natuursteen tegenwoordig erg populair zijn. Maar zo’n douche heeft één grote vijand: kalkaanslag. In dit artikel ontdek je hoe je daarmee afrekent.

Natuursteen in je badkamer onderhouden

Kalkaanslag die de glans van jouw mooie natuurstenen douchehelemaal wegneemt? Dat is een ware nachtmerrie. Toch is dit gevaar reëel: als je in een regio met hard leidingwater woont, krijg je in jouw badkamer binnen de kortste keren te maken met kalkaanslag. Het warme water verdampt immers en de kalk – een mengsel van calciumcarbonaat en magnesiumzouten – die erin opgelost zat, blijft achter op jouw douche. Zo ontstaat er een lelijke witte laag die bijzonder moeilijk te verwijderen is.

Om dat te voorkomen, is regelmatig onderhoud van je douche cruciaal. Dat start met een trekker in je douche, waarmee je na elke douchebeurt het water van de douchewanden en de douchebak afneemt.

Ook moet je regelmatig je douche schoonmaken. Daarvoor gebruik je het beste een zachte, natuurlijke zeepmet een lage pH-waarde. Wat je zeker nooit moet doen, is grijpen naar antikalkproducten. Die zijn veel te agressief en kunnen jouw natuurstenen douche onherstelbaar beschadigen. Zulke producten kunnen natuursteen namelijk (deels) oplossen, waardoor jouw douche er ‘aangevreten’ uitziet.

Kalkaanslag voorkomen? Met een waterontharder natuurlijk!

Natuurlijk wil je het kalkaanslagprobleem het liefst bij de wortel aanpakken. Dat doe je met een waterontharder. Met zo’n apparaat heb je overal in huis zacht water. Het is logisch: als je de kalk uit je leidingwater haalt, meteen op de plek waar het jouw woning binnenkomt, heb je verderop geen last meer van kalkaanslag. Niet in je douche, maar ook niet op andere plekken in je badkamer, keuken, of waar dan ook. Een waterontharder installeren is de enige échte oplossing om kalkaanslag te voorkomen en gaat je heel veel vervelend poetswerk besparen.

Wil je kalkaanslag voorgoed een halt toeroepen? Neem dan zeker contact op voor meer informatie over onze verschillende types waterontharders.

"Nieuwbouw: de cruciale rol van een waterontharder"

17-08-2021

Lees verder ...

"6 uitstekende redenen om loodgieter te worden"

19-07-2021

Lees verder ...